DESPRE MINE...

Eu ..... sunt frunza pierduta in vant, sau urmele pasilor singuratici pe nisipul fierbinte al unui tarm pustiu, un vis trist de dragoste, o stea ce straluceste numai pentru tine..........te-am asteptat ......... te mai astept si azi .....te voi astepta mereu ..... pana cand? Daca as putea ti-as oferi intr-o clipa toata dragostea mea, care ca un vulcan abia stapanit asteapta sa se reverse, sta gata sa erupa......... nu stiu cine esti dar inima mea care bate de la o vreme intr-un ritm alert, imi spune ca esti aproape, tot mai aproape gata sa ma elibereze din lanturile singuratatii. Te astept sa rasari intr-o zi pe cerul senin al vietii mele.

duminică, 22 ianuarie 2012

VIRUSII MINTII, PUTEREA EXTRAORDINARA CARE NE CONTROLEAZA MINTEA


Memetica este o stiinta foarte noua care a fost introdusa in anul 1976, de catre omul de stiinta Richard Dawkins, si se refera la modul cum informatiile culturale transmise din generatie in generatie ne afecteaza vietile, uneori abatandu-ne de la calea adevarata a vietii noastre, de la scopul nostru real si motivul pentru care existam...
Potrivit Wikipedia, termenul de „mema”, introdus in anul 1976 de catre Richard Dawkins, se refera la o unitate de informatie culturala, capabila de a se propaga de la o minte la alta. Dupa Dawkins, memele pot fi fragmente de idei, limbaje, melodii, linii ale modei, abilitati, valori morale si estetice sau orice altceva. Mema se autopropaga ca o unitate de informatie culturala, si se comporta sub multe aspecte asemenea unei gene (unitate de informatie genetica). Intelegem astfel ca mema este un mesaj cultural care este transmis din generatie in generatie, care are puterea de a  ne cuceri mintile. In sine, asta e un lucru bun. Memele vorbesc despre capacitatea noastra de a transmite si altora idei, asemeni unor virusuri care actioneaza incredibil de subtil. Cu toate acestea, faptul ca mai apoi credem fara sa punem sub semnul intrebarii tot felul de mesaje, ne face sa fim vulnerabili si sa pierdem controlul asupra propriei noastre vieti. Sa cunoastem efectul virusilor mintii asupra noastra ne face sa fim constienti si ne ajuta sa ne descoperim adevaratul sens.

Ce sunt virusii mintii?


Desi poate fi o provocare pentru modul nostru de a intelege lumea si pe noi insine, sa aflam ce impact au memele asupra mintii noastre, poate fi important.
Despre memetica a scris mai pe larg Richard Brodie, in cartea sa devenita best-seller , „Virusul mintii”. Memetica deconstruieste ADN-ul societatii umane. Daca bombele atomice ne afecteaza tuturor vietile, virusii mintii ne afecteaza vietile in moduri mult mai personale si mai acute... Virusii mintii afecteaza guvernele, sistemul educational, orasele, ducand la cele mai grave probleme sociale, sustine acesta. Richard Broadie penduleaza intre stiinta si etica si analizeaza evenimentele petrecute, avansand aceasta teorie a memelor. Putem intelege astfel cum a fost posibil ca ideile nebunesti ale lui Hitler sa aiba atat de mult succes, in timpul Celui De-al Doilea Razboi Mondial, de exemplu. Viziunea patologica a acestui om s-a transformat in meme care au fost preluate, fara urma de discernamant de catre mare parte din populatia Europei.
Intr-un articol pentru cunoscutul site de stiinta si spiritualitate Heal Your Life (Vindeca-ti viata), Broadie face o buna introducere in acesta stiinta care se numeste memetica.
Tot ceea ce faci si nu este instinctual, este rezultatul programarii. Esti programat/a de meme. Daca ai fost la facultate, ai facut acest lucru ca sa fii educat/a, ca sa fii programat/a cu un set de meme care iti asigura „succesul in viata”. Faptul ca ai fost la facultate te-a inzestrat cu anumite idei si comportamente pe care nu le-ai fi avut daca te ghidai doar dupa instinct.
Majoritatea memelor cu care sunt oamenii programati sunt acumulate fara o intentie constienta; te infecteaza si iata-te, iti traiesti astfel viata "programat". Alte exemple de meme:

• Educatia religioasa* sau ateista;
• Exemplul parintilor tai cu privire la modul cum functioneaza o relatie, sau nu functioneaza;
• Show-urile de televiziune si reclamele pe care le urmaresti; etc.
 
Memele actioneaza pentru a te programa intr-un anume fel... Noi trebuie sa fim constienti de existenta acestui fenomen, analizand cu discernamant ceea ce ni se potriveste si ce nu.

Nivelul 3 al Constiintei


Tot Richard Brodie ne ajuta sa intelegem cum ne putem debarasa de aceste milioane de meme existente in cadrul societatii de mii de ani, care se afla in mintea noastra, lasandu-ne impresia ca ne traim viata corect si cu sens.
Atunci cand ne nastem, mintea noastra este curtata de meme, adica rezultatul a mii de ani de copiere a lor de catre minti proaspete, spune Brodie.  Acesta este Nivelul 1. Curand, mintile noastre se umplu de meme si in final vom dezvolta o harta a vietii care va face sens de cele mai multe ori. Vom vorbi un limbaj despre care vom avea impresia ca exprima tot ceea ce vrem sa spunem. Folosim concepte geometrice si fizice ce vom avea impresia ca explica tot ceea ce intalnim in jur. Auzim si stim mituri si povesti despre care credem ca explica toate necazurile sau suferintele noastre. Acesta este Nivelul 2 – aceasta harta a vietii care arata asa, datorita memelor pe care mintile noastre le-au inmagazinat de mii de ani, mereu incercand sa se multiplice. Sunt mesaje transmise din generatie in generatie pe care ni le insusim fara sa le punem sub semnul intrebarii.
"Dar fiecare dintre noi are un scop aici. Atunci cand memele sunt tacute, este posibil sa simtim cand suntem pe calea scopului nostru sau nu. In momentul in care realizam ca exista milioane de meme care dau o batalie in mintea noastra, se iveste posibilitatea sa influentam rezultatul acelei batalii. Daca nu realizam acest lucru, nu exista nicio posibilitate", spune Brodie. Aceasta batalie poate fi influentata in trei moduri: 1. Constientizand existenta acestor meme; 2. Detasandu-ne de meme. 3. Clarificandu-ne scopul in viata. Cand facem acesti pasi, putem sa incepem sa selectam memele constient. Selectam memele care ne tin pe drumul scopului nostru, pe drumul chemarii noastre. Acesta este Nivelul 3.

Detasarea de meme


Cand vorbim despre scopul nostru in viata, nu vorbim despre un tel. Acest scop nu iti da sentimente de vinovatie, rusine sau razbunare. Aceste sentimente sunt folosite de catre meme ca sa puna stapanire pe viata ta. Alegand constient memele, putem sa eliminam controlul pe care il au ele asupra acestor emotii. Sa iti urmezi chemarea ta, te face sa te simti implinit/a, satisfacut/a, fericit/a si puternic/a.
 
Si trebuie sa fim constienti ca scopul nostru nu este desprins de ceilalti oameni. "Ori de cate ori vorbim, scriem, cream... imprastiem meme. Ca sa ne indeplinim scopul trebuie sa fim pe deplin constienti de ce fel de meme imprastiem.
Viata noastra este compusa din conversatii, care la randul lor sunt compuse din meme. La primul nivel nu suntem constienti de acest fapt. La nivelul 2 vedem lumea ca pe ceva solid, usor de inteles cu care putem sa interactionam. La nivelul 3 insa, vedem lumea ca pe o panza de pictura, un instrument cu care ne putem juca sau ca pe un bloc de marmura pe care il putem sculpta, pentru a ne indeplini scopurile. Iar daca alegem sa facem bine, binele se va intoarce la noi, in moduri neasteptate. Daca alegem raul, acesta se va intoarce la noi. In orice caz, acesta este mersul lumii", spune Brodie.
La nivelul 3 de constiinta avem viziunea a ceea ce vrem sa cream. La acest nivel ne alegem modelele. Uneori, un anumit model pe care il alegem, poate parea nebunesc pentru ceilalti. Dar nu conteaza. Oamenii care au avut viziunea bunavointei, au parut nebuni in timpuri de neincredere si lipsuri. Dar la nivelul trei intelegem ca Universul nu este labirint pe care sa il strabatem ci un copil care asteapta sa se nasca. Atunci cand ii oferim dragoste, claritate si oportunitati, crestem un adult vesel, recunoscator si plin de succes. Aceasta este oportunitatea pe care o avem, pentru a ne administra micuta carare pe care o strabatem in timp...
Speram ca aceasta noua mema, acest nou mesaj cultural pe care l-am preluat de la Richard Broodie, sa se se propage si sa va ajute in viata... Daca doriti…

Richard Brodie este una din autoritatile mondiale in domeniul memeticii – studiul aspectelor autoreplicante ale culturii. Este creator al programului Microsoft Word si asistent tehnic personal al lui Bill Gates.
 *despre memele existenete in religei, Brodie noteaza, conform unei cronici facute cartii sale ca, in ciuda faptului ca religia a fost si este folosita ca o putere culturala, totusi mesajele religioase sunt foarte folositoare fiindca ele le dau un scop vietilor dezgolite de sens.
 Cartea "Virus of The Mind" este disponibila pentru lectura online pe site-ul www.scribd.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu