Sa fim mintiti, inselati emotional de catre un prieten sau membru al familiei este intotdeauna o intamplare pe care am dori sa o stergem cu buretele din viata noastra.
Astfel, in mintea noastra se nasc urmatoarele întrebari: Atunci cand cineva ne dezonoreaza sau ne tradeaza increderea, ar trebui sa iertam acea persoana? Cum si cand trebuie sa iertam pe cineva? Cand ar trebui sa tragem linie si sa nu oferim iertarea noastra pentru ca ne afecteaza viata?
Volatilitatea circumstantelor subiective variaza enorm intre diferitele incidente din viata fiecaruia dintre indivizi si tocmai de aceea raspunsul la intrebarile de mai sus nu este universal valabil. Totusi, exista puncte definite explicit ce ne vin in ajutor, sub forma a 10 cuvinte simple pe care oricine ar trebui sa le evalueze constient atunci cand contempleaza logica ce sta in spatele iertarii.
Mai mult, trebuie sa retinem ca nu este recomandat sa ne concentram doar asupra actului negativ in sine, ci si asupra celor ce au urmat dupa acesta si au avut efecte de orice fel in viata noastra.
Astfel, sa ne intrebam, in ce maniera au fost afectate aceste puncte?
FAMILIA
Familia este o legatura directa intre trecutul nostru si persoanele ce au ramas de-a lungul timpului in viata noastra. A fost familia implicata, atacata sau folosita impotriva noastra in vreun fel?
BANII
Banii sunt priviti ca unul dintre cele mai esentiale elemente ale traiului nostru personal. Au fost banii implicati, direct sau indirect? Au existat efecte pe termen lung legate de acestia in viata noastra?
DRAGOSTEA
Dragostea este cel mai puternic sentiment pe care o persoana il poate poseda. Astfel, au fost sentimentele noastre legate de dragostea ce o purtam cuiva zdrobite in vreun fel? Cine a fost afectat? A fost acest lucru bazat pe actiunile directe ale unei persoane terte? Sunt efectele permanente in viata noastra?
RESPECTUL
Respectul reprezinta integritatea in principii si fundatia pentru relatiile noastre de orice tip cu o anumita persoana. A Actionat o persoana altfel decat ne-am fi asteptat? Au existat anumite lucruri ce au scos in evidenta lipsa de valori morale ale unei terte persoane? In ce fel a schimbat o situatie respectul sau lipsa acestuia?
INCREDEREA
Majoritatea relatiilor interpersonale, daca nu chiar toate, se bazeaza pe incredere ce se formeaza in urma experientelor pe care le traim alaturi de o persoana. Sinceritatea, caracterul si comunicarea deschisa construiesc, in timp, increderea. S-a folosit cineva de increderea pe care i-am acordat-o? Ne-a tradat spunandu-ne secretele? Am putea sa ne recapatam vreodata increderea in acea persoana?
PRIETENIA
Prietenia este o legatura creata in urma sentimentului reciproc de iubire, incredere, loialitate. Din tradare a rezultat ruptura prieteniei? A fost lasata la o parte loialitatea pentru un interes trecator al altcuiva?
TRECUTUL
Lucrurile si intamplarile din trecut sunt cele care au format prezentul asa cum este el acum. Cat de “inradacinata” in trecut este persoana care ne-a tradat increderea? Putem sa privim viata fara ea?
TRADAREA
Tradarea este incalcarea, violarea increderii noastre de catre o persoana. Cum am fost tradati? Este tradarea impotriva noastra una obiectiva sau doar din punctul nostru de vedere? Ce parere au persoanele apropiate despre aceasta tradare? Este si o alta fata a povestii ce trebuie ascultata?
INTENTIA
Intentia exista dinaintea actiunii si duce spre un scop precis. Asadar, care a fost intentia persoanei ce ne-a tradat? Am fost in mod direct legati de rezultatul intentiei? Care sunt intentiile acelei persoane acum?
INSTINCTUL
Instinctul este perceptia noastra mostenita asupra lucrurilor ce ni se intampla in viata, al saselea simt. Ce ne spune deci instinctual despre situatie sau persoana... in prezent si viitor?
sursa: http://www.garbo.ro/
Oare avem un suflet atat de bun incat sa-i putem ierta pe cai care ne-au facut rau?...
RăspundețiȘtergereAm avut puterea ,la un moment dat ,sa-i las in urma pe cei care m-au ranit...A trebuit sa fac lucrul asta, ca sa pot trai....
RăspundețiȘtergere