DESPRE MINE...

Eu ..... sunt frunza pierduta in vant, sau urmele pasilor singuratici pe nisipul fierbinte al unui tarm pustiu, un vis trist de dragoste, o stea ce straluceste numai pentru tine..........te-am asteptat ......... te mai astept si azi .....te voi astepta mereu ..... pana cand? Daca as putea ti-as oferi intr-o clipa toata dragostea mea, care ca un vulcan abia stapanit asteapta sa se reverse, sta gata sa erupa......... nu stiu cine esti dar inima mea care bate de la o vreme intr-un ritm alert, imi spune ca esti aproape, tot mai aproape gata sa ma elibereze din lanturile singuratatii. Te astept sa rasari intr-o zi pe cerul senin al vietii mele.

sâmbătă, 17 noiembrie 2012

DE CE NU STIM SA NE EXPRIMAM GANDURILE SI SENTIMENTELE???


Unul dintre numeroasele paradoxuri ale vieţii în era comunicaţiilor masive şi rapide este înmulţirea problemelor de comunicare cu care ne confruntăm ca fiinţe umane.
Sunt suficiente în prezent câteva ore, uneori chiar minute, ca să aflăm ce se petrece la celălalt capăt al lumii. Ştirile călătoresc cu mare viteză; radioul, televiziunea, ziarele şi revistele difuzează evenimente însemnate şi mărunte, conferindu-i fiecăruia nuanţa preferinţelor proprii. Pe de altă parte, însă, comunicăm mai puţin între noi decât cu ecranul televizorului sau cu radioul, dialogăm mai degrabă cu ziarul sau cu nişte pagini colorate şi populate de celebrităţi.
Şi totuşi, ştim prea puţin sau nimic despre ceea ce se întâmplă în sufletul prietenilor sau membrilor familiei noastre, nu suntem foarte siguri de propriile noastre gânduri şi sentimente şi, mai grav, ne vine greu să comunicăm în mod autentic cu alte persoane.
Oamenii sunt gata să afirme că iubesc şi gândesc, dar fără a fi foarte convinşi de autenticitatea sentimentelor şi opiniilor. Drept dovadă, mulţi îşi schimbă cu repeziciune opiniile sau perechea… Relaţiile dintre părinţi şi copii sunt menţinute uneori doar de nevoie sau din convenienţă, lipsite de afecţiune autentică şi de exprimarea sa firească. Dacă nu punem la socoteală saluturile şi interjecţiile convenţionale, vorbele prefabricate pentru diverse situaţii şi discuţii oarecare, atunci constatăm absenţa cuvintelor şi a gesturilor spontane ce ar însoţi existenţa legăturilor afective reale.
Din pricina formelor prea puţin cordiale de comunicare, contactul uman se reduce la expresii emoţionale ce vin şi pleacă, apar şi dispar, minate de instabilitatea impulsurilor care le-au generat.
Ideile despre viaţă şi multiplele ei aspecte sociale, politice, economice, culturale, religioase şi atâtea altele variază în acord cu tendinţe mereu fragile şi, cum nimeni nu doreşte să fie considerat „ciudat”, oamenii se adaptează, schimbându-şi aparenţa după cum dictează moda. Nu reuşim să expunem clar şi elocvent nici felul în care gândim, pentru că de fapt nu gândim cu adevărat, iar modestele idei pe care totuşi le avem nu aparţin fiinţei noastre profunde.
Astfel, rămânem fără comunicare în lumea comunicaţiilor. Mediile de informare în masă ne fac sterili din acest punct de vedere, căci cu ele începe şi se termină experienţa noastră de relaţionare. Ocupaţiile ce ne umplu adesea în mod artificial orele zilei ne împiedică să găsim momentele de linişte şi de interacţiune cu semenii noştri.
Ascultăm de atâtea ori declaraţiile de dragoste ale personajelor de pe ecrane, încât nu mai simţim nevoia să le spunem celor dragi că îi iubim. Mai mult, forţa ficţiunii ne condamnă posibila exprimare a sentimentelor să rămână atât: o posibilitate neîmplinită şi în cele din urmă ireală.
De ce oare?
Din punctul meu de vedere, problemele sunt două: mai întâi, lipsa ideilor şi a sentimentelor autentice, datorată faptului că nu am fost educaţi şi nici pregătiţi să le dezvoltăm; de aici reiese a doua problemă, a comunicării, căci ceea ce nu trăim sau trăim doar în mod vag şi indefinit nici nu putem să exprimăm.
Eşecul ideologiilor de mare sau mică anvergură şi dezamăgirile sentimentale de zi cu zi sunt semnale de alarmă asupra instabilităţii sentimentelor şi ideilor noastre, lipsite de temei solid şi de formă decisă. Atâta timp cât realităţile interioare ale fiinţei umane – a noastră proprie sau a celorlalţi – nu ne sunt clare, exprimarea lor prin cuvinte sau acţiune va fi mereu nebuloasă şi de aici se naşte lipsa de comunicare.
Sunt de părere că se impune reafirmarea valorii sentimentelor şi recunoaşterea aspectelor lor pozitive, conferindu-i-se fiecăruia rolul pe care poate şi trebuie să îl joace în viaţa omului. Stă în puterea noastră să dominăm sau să evităm emoţiile negative şi să le potenţăm pe cele benefice. De asemenea, se cuvine să revalorificăm capacitatea de gândire, de analiză, de selecţie, de decizie şi de acţiune în acord cu decizia luată; mai presus de toate, să învăţăm să gândim cu propria minte, fără a ne lăsa influenţaţi de ceea ce acceptă sau nu curentele de opinie.
De aici până la expresia adecvată a sentimentelor şi gândurilor mai este un singur pas. E imposibil să avem sentimente autentice şi să nu le manifestăm, aşa cum este cu neputinţă să gândim fără să acţionăm în acord cu ideile noastre.
Să îmbogăţim aşadar lumea comunicaţiilor cu acea comunicare specială stabilită între oameni care ştiu ce anume să-şi comunice unul altuia.

                                                                                                        Delia Steinberg Guzmán

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu