DESPRE MINE...

Eu ..... sunt frunza pierduta in vant, sau urmele pasilor singuratici pe nisipul fierbinte al unui tarm pustiu, un vis trist de dragoste, o stea ce straluceste numai pentru tine..........te-am asteptat ......... te mai astept si azi .....te voi astepta mereu ..... pana cand? Daca as putea ti-as oferi intr-o clipa toata dragostea mea, care ca un vulcan abia stapanit asteapta sa se reverse, sta gata sa erupa......... nu stiu cine esti dar inima mea care bate de la o vreme intr-un ritm alert, imi spune ca esti aproape, tot mai aproape gata sa ma elibereze din lanturile singuratatii. Te astept sa rasari intr-o zi pe cerul senin al vietii mele.

luni, 27 februarie 2012

CELE 4 TIPURI ALE PERSONALITATII UMANE: Afla caruia ii apartii

Putem sa diferentiem sau sa clasificam indivizii dupa personalitatile A, B, C si D? Pentru a intelege in mod corect cum se face aceasta clasificare si carui tip apartineti cititi mai departe...
Un psiholog care vorbeste despre tipurile de personalitate ne va spune intotdeauna ca indivizii se categorizeaza in clasificari largi prin factori comuni ce stau la baza fiecaruia dintre ei. Mai mult, in situatii speciale, cu totii exhibam, constient sau inconstient, trasaturi comportamentele ce aduc la lumina tipul de personalitate in care ne incadram.
 Tipuri de personalitate
 Comportamentul uman nu este doar un subiect complex de studiu, ci contine si elemente imprevizibile. Cu totii incercam sa deducem pasii pe care ii va urma o persoana, cum va actiona ea intr-o anumita situatie, insa putem sa fim surprinsi de reactiile acesteia in medii diferite.
 Evolutia in domeniul psihologiei si o intelegere mai profunda a psihicului uman i-au  ajutat pe oamenii de stiinta sa descopere personalitatile A, B, C si D. Pe baza comportamentului si a trasaturilor pe care le exhiba, indivizii pot fi grupati in oricare din aceste patru categorii.
 Personalitatea de tip A
 Indivizii ce detin personalitatea de tip A sunt independenti si ies in evidenta prin faptul ca vor sa fie remarcati oriunde se duc. Psihologii ii descriu ca fiind buldozere. Ei sunt constienti de importanta atitudinii pozitive, a motivatiei si a stabilirii unui tel pe care sa il urmeze in viata. Sunt competitivi din fire si recunoscuti pentru mintea agera. Cei cu personalitatea A stiu cand trebuie sa isi asume riscuri si sunt buni antreprenori. Au un caracter pragmatic si rezolva cu usurinta problemele in momentul in care le blocheaza calea spre succes. Veti descoperi ca acest tip de oameni sunt deschisi catre orice este nou si intampina cu bratele deschise schimbarea – fie ca este ea spirituala sau chiar tehnologica. Secretul acestor oameni de succes consta in faptul ca nu le este frica sa isi scoata in evidenta propriile abilitati si personalitatea colorata.
Personalitatea de tip B
 Oamenii cu personalitate de tip B sunt cunoscuti de psihologi sub denumirea de bombardieri. Acestia sunt indivizi extrovertiti si sunt de parere ca viata inseamna sa te faci remarcat. Pentru cei din jur ei sunt ca un adevarat magnet si pot atrage atentia fara prea multe efortuti. Acest lucru ii face speciali in comparatie cu celelalte tipuri de personalitate. Oamenii B sunt comunicatori innascuti. Datorita abilitatii lor de a-si acapara semenii, ei sunt considerati plini de carisma si umor. Se pricep cel mai bine in domeniul marketingului si al vanzarilor si sunt profund raniti atunci cand nu reusesc sa acapareze atentia cuiva. Interactiunea este cuvantul care defineste cel mai bine indivizii ce detin personalitatea de tip B.
 Personalitatea de tip C
 Cel mai bun termen psihologic pentru a-i descrie pe cei care detin personalitatea de tip C este cel de cautatori. Ei sunt introvertitii interesati de detalii care gasesc raspuns la orice problema. Totusi, usurinta cu care fac acest lucru depinde de starea de spirit pe care o au in acel moment. Indivizii cu personalitatea de tip C au tendinta sa se retraga din viata sociala insa se inteleg extrem de bine si traiesc in armonie cu persoanele de tip B, in ciuda faptului ca acestea se afla la polul opus fata de ei. Personificarea tipului B este contabilul, programatorul etc. Indivizii cu aceasta personalitate vor prefera sa se inchida in propria cochilie, pastrandu-si mereu judecata obiectiva si logica in gandire. Trasaturile lor caracteristice sunt natura retrasa si prudenta. Riscurile nu sunt pentru ei.
 Personalitatea de tip D
 Indivizii care detin personalitatea de tip D sunt caractere ce se adapteaza destul de greu la schimbare si prefera aproape intotdeauna sa traiasca intr-un mod traditional. Nu isi asuma responsabilitati foarte mari si nu le place sa riste. Prin puterea motivatiei si cu ajutorul semenilor lor ei pot sa-si infrunte temerile si sa devina ceva mai curajosi in viata. Reprezentand 20% din populatia lumii, cei cu personalitatea de tip  D sunt afectati de atitudinea negativa – griji, instabilitate emotionala, iritabilitate. Din aceasta cauza ei au cele mai mari sanse sa aiba probleme cu inima. Mai multe studii au demonstrat faptul ca majoritatea pacientilor suferinzi de probleme cardiace au personalitatea de tip D.
 In realitate totusi, un individ este de fapt un amestec de trasaturi ale celor patru tipuri de personalitati (A, B, C, D), lucru ce il face o fiinta extrem de complexa cu un numar restrans de caracteristici dominante. Astfel, barbatii sunt indivizi greu de inteles, iar femeile persoane foarte misterioase, nu-i asa? De aceea, trebuie sa ne straduim pentru a cunoaste oamenii din jurul nostru mai bine si sa avem in vedere mereu ca aceasta clasificare ne ajuta sa ii privim intr-o perspectiva generala. Fiecare dintre noi trebuie inteles in profunzimea si complexitatea sa, iar cunoasterea celor patru tipuri de personalitati ne ajuta sa identificam un punct 0 al interactiunii. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu