DESPRE MINE...

Eu ..... sunt frunza pierduta in vant, sau urmele pasilor singuratici pe nisipul fierbinte al unui tarm pustiu, un vis trist de dragoste, o stea ce straluceste numai pentru tine..........te-am asteptat ......... te mai astept si azi .....te voi astepta mereu ..... pana cand? Daca as putea ti-as oferi intr-o clipa toata dragostea mea, care ca un vulcan abia stapanit asteapta sa se reverse, sta gata sa erupa......... nu stiu cine esti dar inima mea care bate de la o vreme intr-un ritm alert, imi spune ca esti aproape, tot mai aproape gata sa ma elibereze din lanturile singuratatii. Te astept sa rasari intr-o zi pe cerul senin al vietii mele.

luni, 2 aprilie 2012

CELE 5 TEMERI CARE INCHID JOCUL EMOTIEI PERSONALE


Cineva imi spunea candva ca frica este cel mai bun servitor al omului dar si cel mai crud stapan. Frica este un mecanism de aparare involuntar care ne poate tine pe loc, ne poate sabota planurile, cariera, relatiile, eforturile sau care ne poate impinge departe, foarte departe si ne ajuta sa descoperim ceea ce nu stiam despre noi: ca uneori nu avem limite in ceea ce priveste succesul.
De cele mai multe ori, frica este un sentiment justificat, insa alteori trece nevazuta sub umbra altor sentimente si idei. Iata 5 cele mai comune temeri ale oamenilor si cum putem profita de ele pentru a evolua.
 Frica de a fi ridicol
Probabil ca aceasta este una din cele mai puternice frici pe care oamenii le au atunci cand se afla in orice situatie necunoscuta si vor sa afle mai multe: se tem de a nu fi ridicoli punand intrebari sau spunand ceea ce gandesc. Aceasta teama vine din experientele trecute negative (la scoala, de exemplu, copiii sunt rautaciosi iar cand unul pune o intrebare mai neobisnuita, ceilalti il ridiculizeaza) dar se poate corecta prin aprofundarea cunostintelor si construirea unei stime de sine bazata pe experienta si reusita.
Cand eram in facultate, o colega de-a mea ne-a invatat o lectie foarte importanta. La fiecare curs ea punea intrebari care aparent erau ridicole, dar ale caror raspunsuri erau complexe si utile pentru noi toti.Ei nu ii era frica sa fie ridiculizata, desi fusese de multe ori, ci vroia sa cunoasca, sa descopere cat mai mult si sa invete de la cei mai buni. Astfel am invatat adevaratul inteles al zicalei ca „nicio intrebare nu este ridicola sau proasta”.
 Frica de a gresi
Succes fara greseli nu exista pentru ca nimeni nu s-a nascut invatat sau experimentat si nimeni nu are cheia tuturor raspunsurilor. Teama de a gresi apare adesea in situatiile noi si este amplificata de sentimente de anxietate, nervozitate si neliniste. A gresi este firesc, insa teama de a gresi poate fi atat de mare uneori incat persoana respectiva nu mai are curajul sa isi urmareasca visul. Singurul lucru pe care trebuie sa il avem in minte este ca drumul spre succes este pavat cu greseli.
Greselile pot fi insuportabile, o lovitura puternica in stima de sine, dar sunt si cea mai buna modalitate de a progresa pentru ca ne ofera sansa de a invata. De fiecare data cand teama de a gresi ma impiedica sa invat ceva nou imi amintesc de toate lucrurile de care imi era frica pana mai de curand si pe care le-am invins numai incercand. Da, poate suna cliseic, dar sunt convinsa ca tuturor v-a fost frica sa conduceti o masina pana cand ati invatat si ati realizat ca nu e chiar atat de greu, de exemplu.
 Teama de succes
Aceasta teama este des intalnita in randul oamenilor pentru ca succesul poate avea un impact semnificativ asupra vietilor noastre. Mai mult, oamenii nu se tem neaparat de succesul in sine si de respectul care vine odata cu acesta, ci de pasii pe care trebuie sa ii faca pentru a fi cel/cea mai bun/a. La toate acestea se adauga teama de a da gres in timp ce urmaresc succesul, prima decizie care trebuie luata pentru a porni spre reusita si teama ca nu suntem suficient de buni si nu avem destula incredere in fortele proprii pentru a atinge telurile stabilite.

Teama de succes este atat de mare uneori incat oamenii gasesc tot felul de scuze pentru nu-si urmari telurile (daca nu sunt suficient de bun/a, nu vreau sa fac acest lucru pentru ca nu cred ca...., etc.). Cea mai buna metoda de a trece peste aceasta teama este de a cunoaste cu adevarat ceea ce dorim sa facem, sa gasim metodele prin care putem sa ne atingem telurile si sa avem credinta ca incercand si muncind nu avem cum sa dam gres.
Teama de a fi lider
Aceasta pozitie ravnita vine si cu mari responsabilitati iar multora le este frica de impactul pe care deciziile lor le pot avea asupra alor si asupra celor din jurul lor, pe care ii conduc. Multi se intreaba daca au ceea ce este necesar pentru a conduce oamenii, daca au capacitatea de a lua decizii bune, daca deciziile lor sunt potrivite unor situatii anume etc.
Teama de a fi lider poate fi inlaturata prin simplul exercitiu in functie si prin increderea in abilitatile de conducator, in inteligenta emotionala si in experienta in domeniul pe care il exercitati. Rezultatele vor veni rapid si, cu ajutorul feedback-ului, orice greseala poate fi transformata intr-un succes.

 Teama de a vorbi in public
Multor oameni le este frica de vorbitul in public, li se pare o corvoada si ar prefera sa faca orice altceva decat sa tina o cuvantare in fata colegilor lor, a prietenilor etc. Intr-adevar, vorbitul in public nu este cel mai usor lucru pe care cineva il poate face, dar este o activitate care poate fi imbunatatita in timp, care poate fi documentata si indrumata cu ajutorul unor specialisti sau a unor carti si care nu tine de talent, ci de perseverenta.

Amintiti-va de un caz celebru care a facut istorie: Regele George al VI-lea al Marii Britanii nu era foarte bun la vorbitul in public, mai ales ca avea si un defect de vorbire, dar acest lucru nu l-a impiedicat sa incerce, sa exerseze si sa isi invinga frica. Si a reusit!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu