DESPRE MINE...

Eu ..... sunt frunza pierduta in vant, sau urmele pasilor singuratici pe nisipul fierbinte al unui tarm pustiu, un vis trist de dragoste, o stea ce straluceste numai pentru tine..........te-am asteptat ......... te mai astept si azi .....te voi astepta mereu ..... pana cand? Daca as putea ti-as oferi intr-o clipa toata dragostea mea, care ca un vulcan abia stapanit asteapta sa se reverse, sta gata sa erupa......... nu stiu cine esti dar inima mea care bate de la o vreme intr-un ritm alert, imi spune ca esti aproape, tot mai aproape gata sa ma elibereze din lanturile singuratatii. Te astept sa rasari intr-o zi pe cerul senin al vietii mele.

sâmbătă, 2 iunie 2012

RAUL DE IUBIRE - boala celor care au iubit


"Cea mai dulce fericire, cea mai salbatica durere… iubirea este” (Pearl Bailey)

Raul de Iubire se instaleaza din cauza dependentei de o persoana, a insecuritatii personale si a fricii in fata necunoscutului si a viitorului.
Deplin, total, adanc… parca nimic nu ajuta atunci cand suferi de raul din iubire… nimic nu picura balsam pe rana… nimic nu aduce uitare in inima… nimic nu umple golul, nimic caderea, nimic agonia, nimic durerea…. Deloc zambet, deloc speranta, deloc viitor. Te stingi incet, cu pasi inceti, mici, timizi, dar siguri. Si ratacesti pe drumuri pe care nu credeai ca o sa le bati vreodata. Si bati la porti pe care nu vrei sa le mai deschizi vreodata. Ti se intampla oare tocmai tie? Si te sufoci teribil. Ceva te apasa puternic in piept. Ai un vis urat? Nimic nu a fost vreodata mai real. O menghina iti strange poalele capului. In acelasi timp, pamantul se crapa sub tine si iti doresti sa te ascunda, sa te inghita…Sa fugi poate… Unde???
Nimic nu-ti opreste ratacirea si nici nu-ti aduce fericirea. Deplin, total, adanc… nu tine… si nu ai aer, nu ai spatiu, nu vrei nimic si vrei totul… il vrei pe el… dar pe el nu il mai poti avea… si atunci nu mai vrei nimic… nici soarele… nici lumina… nici prietenia… nici mana intinsa… nici fericirea celorlalti…  cat te doare acum ca altii pot sa se iubeasca si sa se stranga de mana… ti-e mai bine singura... sa fii tu cu tine… te incearca un delir surd… … tu nu esti ca altii.. ei au inca aripi… sa suferi singura, liber… liber in lacrimi… gura uscat si inima uda… liber in melancolie… liber in frisoane si tremurat… liber in dor… liber in nefericire si abis… liber in dor… liber in orgoliu… esti bolnava… bolnava de iubire… de lipsa ei… nimic nu te vindeca decat pe jumatate… nu acum… dar lasa timpul… mai devreme sau mai tarziu… vei trai din nou…

Raul de iubire

Cativa hormoni eliberati la nivelul creierului si devii dependent de iubire, de fustul, mirosul, sunetul, vederea, atingerea celui iubit... Dragostea este chimie. Si alchimie. Si magie. Si stiinta. Si o intrega furtuna hormonala si un intreg proces chimic. In timpul procesului de indragostirii, la nivelul creierului au loc anumite schimbari chimice, anumite eliberari de substante chimice. Dopamina, “hormonul placerii”, feniletamina, ‘drogul iubirii’ ce poate fi gasit si in ciocolata, norepinefrina, “amplificatorul energiei”, oxitocina si vasopresina – hormoni eliberati in timpul dragostei si a sexului, feniletamina, endorfinele… toate se joaca cu iubirea noastra si, pe rand, ne controleaza iubirea in toate etapele ei: pasiune si debutul unei relatii, relatie pe termen lung si lipsa iubirii si a reciprocitatii ei.

 Iubirea este o forma de idolatrie si de inaltare a obiectului afectiunii tale la starea de idol. Cand idolul tau, Dumnezeu tau, se coboara pe pamant, cand cel iubit se retrage din viata ta, nu mai simti decat crucea. Si o mare suferinta. Surescitare. Tu aflat pe o margine instabila si subtire in care te hranesti cu momentele in care te simteam bine si iubit. Tu care acum nu te simti in niciun fel... Nici iubit, nici dorit, nici nimic, ci doar singur… 
Raul de iubire (love sickness) este o realitate trista pe care multi dintre noi o experimenteaza cel putin macar o data, la sfarsitul unei relatii sau in timpul unei relatii atunci cand situatia dintre doua persoane nu este tocmai roz. Il putem experimenta indiferent de faza iubirii in care te afli. Iar raul de iubire este de fapt… raul de lipsa iubirii.

Cautam cu totii nivelul perfect de iubire si ne compromitem fiinta, visurile, viata pentru a o gasi. Iubirea inseamna a te atasa de obiectul afectiunii tale, a te concentra asupra lui, a-l venera. Iubirea iti poate umple viata pentru ca mai apoi sa te lase gol, flamand, in cautarea de orice ar putea sa-ti vindece inima, sa-ti aline apetitul de iubire. Detasarea de iubirea ta, absenta brusca a unei persoane iubite din viata ta, lasa un gol fizic si emotional in inima ta. Nu este mult spus ca raul de iubire are simptome asemanatoare unei boli.

“Oamenii pot muri din cauza inimii frante. Dupa despartirea de o persoana iubita, intri intr-un stadiu de disperare si de deznadejde…. Deznadejdea este ca o groapa. Cand esti in ea, este foarte greu sa iesi de acolo si te ingemanezi cu deznadejdea. Nu ai nicio perspectiva si nu este niciun drum inainte pe care sa il vezi. Te afli intr-un asa stadiu de disperare incat tot ceea ce vrei este sa te ghemuiesti si sa mori”, spune profesorul Alex Gardner, specialist in psihologie clinica in Glasgow si membru al Asociatiei Britanice de Psihologie intr-un articol aparut in publicatia Daily Mail.

Cum se manifesta raul de iubire. Simptome fizice si emotionale:

-Indiferent ca ne referim la senzatia de gaura in stomac sau la nivelul intestinului, la starea de greata, la dificultatea in a respira, la ameteala, la durerile de cap sau durerea surda la nivelul vreunui alt organ, raul de iubire iti induce o stare generala de rau, de rau fizic.
-senzatia continua de stres si suferinta conduce la senzatia de greata si la senzatia de a varsa
-senzatia de epuizare si letargie, de teama, singuratate si anxietate
-pierderea apetitului sau, in unele cazuri, amplificarea lui anormala
-deficiente in comunicarea cu ceilalti. Nu vrei, nu poti, iti este mult prea greu sa vorbesti despre ceea ce ti se intampla. Iti este prea greu sa vorbesti despre orice de fapt
-Crize de plans. Vrei sa fii singura pentru a putea suferi in voie si a plange. Crize de manie. Crize de blamare. Crize de autoinvinovatire.
-senzatia de plutire, de detasare de ceea ce se intampla in jurul tau
-slabirea brusca
-accelerarea batailor inimii
-melancolie sau o stare de ‘inaltare’ asemanatoare betiei, deopotriva de energie si epuizare, de delir, de autoiluzii si deziluzii
-in unele cazuri, poti manifesta simptome asemanatoare gripei, fara sa ai insa gripa
-ocazional, stari de manie, durere, preocuparea excesiva fata de ceea ce face celalalt, nevoia obsesiva de a-l verifica, de a sti ce face si cum este, de a intra in contact cu el
-dorinta sexuala acuta
- te simti dezorientata si iti pierzi concentrarea

Raul de iubire are leac

Chiar daca vei fi tentata la inceput sa negi si sa negi cat poti, cu timpul o sa vezi ca Raul de Iubire are leac. Sunt cateva lucruri pe care le poti face pentru a scapa de raul de iubire si a inceta sa mai fii bolnav din cauza ei. Uneori Raul de Iubire se instaleaza din cauza dependentei de o persoana, a insecuritatii personale si a fricii in fata necunoscutului si a viitorului. Cel iubit capata putere mai mult cand nu este, iar aceasta putere este una negativa.

Trebuie sa te lupti cu tine insati. Mananca si nu neglija necesitatile trupului. Permite-ti sa plangi atunci cand doare. Invata. Despre tine. Despre ceilalti. Despre cum sa te iubesti pe tine mai intai. Despre acceptare. Accepta ca nu toate relatiile iti fac bine, ca nu toate relatiile de iubire sunt facute sa fie si facute sa dureze. Intelege ce este sanatos si nesanatos in iubire pentru tine. Accepta ca poti fi fericita indiferent ca esti singura sau cu cineva.
Da-ti timp. Timpul vindeca si schimba perspectivele. Creeaza. Orienteaza-te catre propria crestere si dezvoltare. Concentreaza-ti eforturile in a-i ajuta pe ceilalti si in a face bine. Implica-te in ceea ce se intampla dincolo de lumea proprie. Implica-te in lumea din jur. Tine-ti mintea ocupata. Scrie. Roaga-te. Plimba-te. Fa curat. Alearga. Vezi rasaritul. Micile minuni ale vietii. Gandeste-te ca vei supravietui. Ca trebuie sa o faci. Ca ai puterea de a inflori si de a contribui la a face din aceasta lume o lume mai buna. Deschide-te catre alte posibilitati si alte orizonturi.

Nu mi se pare deloc perimat si habotnic si indraznesc sa afirm ca cel mai frumos citat despre iubire, despre cum ar trebui sa fie aceasta (sanatoasa, autentica, adevarata) este cel pe care il stim cu totii: "Iubirea este indelung rabdatoare, iubirea este binevoitoare, nu este invidioasa, iubirea nu se lauda, nu se mandreste. Ea nu se poarta necuviincios, nu cauta ale sale, nu se manie, nu tine cont de rau. Nu se bucura de nedreptate, ci se bucura de adevar. Toate le suporta, toate le crede, toate le spera, toate le indura. Iubirea nu inceteaza niciodata." (1 Corinteni, 13, 4-8)
"Ura lasa cicatrici urate, dragostea - cicatrici frumoase", spunea Mignon McLaughlin in "The Second Neurotic's Notebook". Dupa ce raul de iubire se vindeca, ramai cu niste cicatrici frumoase peste care poate creste din nou iubirea.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu