DESPRE MINE...

Eu ..... sunt frunza pierduta in vant, sau urmele pasilor singuratici pe nisipul fierbinte al unui tarm pustiu, un vis trist de dragoste, o stea ce straluceste numai pentru tine..........te-am asteptat ......... te mai astept si azi .....te voi astepta mereu ..... pana cand? Daca as putea ti-as oferi intr-o clipa toata dragostea mea, care ca un vulcan abia stapanit asteapta sa se reverse, sta gata sa erupa......... nu stiu cine esti dar inima mea care bate de la o vreme intr-un ritm alert, imi spune ca esti aproape, tot mai aproape gata sa ma elibereze din lanturile singuratatii. Te astept sa rasari intr-o zi pe cerul senin al vietii mele.

marți, 7 august 2012

INCREDEREA IN SINE


Suntem oare in stare sa depasim provocarile vietii? Si toata lumea isi poate face viata fericita? Sunt doua intrebari frecvent puse cand vine vorba de studierea increderii in sine.

Ce este acesta incredere de sine? Definiitile sunt multe si destul de sofisticate. Dar putem cadea de comun acord asupra a cel putin uneia dintre ele: increderea de sine inseamna aprecierea si valorizarea propriei persoane. Mai exact: a avea o atitudine pozitiva - ne apreciem in tot ceea ce facem bun; suntem siguri de calitatile noastre - ne controlam viata si suntem in stare sa facem tot ceea ce dorim.

"Putem lua deciziile importane pentru noi, ne guvernam in mare parte viata. Lipsa acestei increderi de sine poate insemna senzatia unei lipse de putere, un sentiment de neajutorare si poate duce in final la o parere negativa despre sine, care va determina o dezapreciere din partea celorlalti. Acestea fiind semne clare ale unei viitoare depresii.

Increderea in sine este unul din fundamentele personalitatii noastre, un ax care sustine si ne influenteaza tot timpul. De cate ori nu facem ceva pentru ca n-am avut incredere in noi? De cate ori nu ne privam singuri de ceva pentru ca nu am avut sufucient curaj? De ce nu este un anume el/ea iubitul(a) meu(a)? Pentru ca nu am avut suficienta incredere in mine sa-i atrag atentia. Daca te regasesti in aceste exemple, este momentul sa hotarasti daca pe viitor vrei sa te transformi, sa resimti mai multa incredere in tine, pentru a trai astfel toate ocaziile minunate pe care le intalnesti si care te pot imbogati interior”.

Multi sunt cei ce isi indeamna angajatii, prietenii si in general pe cei din jur sa aiba incredere in ei si sa promoveze acest concept. Dar cum poti promova o idee pe care toti cred ca o stiu, dar putini o pot defini? Construieste-ti increderea in tine. Desi nu se vorbeste de ea in nici o lege, increderea de sine are mari implicatii in viata fiecareia dintre noi. Incepe inca din copilarie si ne urmeaza toata viata; ne afecteaza toate deciziile, ne poate crea diverse conjuncturi, uneori formidabile - daca increderea exista - si asemeni unei gradini cu flori frumoase, are nevoie in permanenta de ingrijire.

Un exemplu in care poate fi intalnita aceasta este cariera. O persoana care urmeaza o cariera mai neobisnuita, cum ar fi o femeie ce devine pilot, sau urmeza o cariera impotriva dorintelor familiei, trebuie sa dea dovada de o incredere de sine foarte dezvoltata, sa poata lua decizii importante, chiar daca cei apropiati nu ii sunt alaturi.

Increderea in sine este cea care te ajuta atunci cand viata te dezamageste intr-un fel sau altul. Respingerile, dezamagirile si esecurile fac parte din viata noastra si trebuie sa gasim o cale pentru a le invinge. "Si poate ati observat ca in mod cert, nu sunt inutile. Intotdeauna ascund in profunzimea lor un mesaj important pentru viata noastra, iar scopul pentru care au aparut este tocmai de a descifra acest mesaj destinat noua". O mare incredere de sine poate calauzi o persoana "fie ploaie, fie vant" si sa o ajute sa depaseasca toate piedicile intalnite in cale.

Increderea de sine: "vaccinul social"

Asa au numit-o specialistii. De ce? Pentru ca ea este singura care ii poate ajuta pe oameni sa mearga mai departe, indiferent de ce traiesc. Familia are un rol hotarator in definirea acestei incredereri. Primii ani din viata sunt cei in care fiecare persoana isi formeaza incredrea de sine.

Parintii cu incredere de sine foarte dezvoltata vor creste copii cu aceeasi calitate. Apoi urmeaza ca importanta, mediul in care copiii vor invata. Persoanele care au reusit sa-si cladeasca o incredere de sine puternica rar cad in patima viciilor, cum ar fi alcoolul, drogurile violenta sau crima. Fetele tinere care cred in ele rar raman insarcinate fara sa-si doresca acest lucru.

Increderea in sine ne da un mai bun discernamant asupra a ce traim. O mare incredere de sine nu poate fi transmisa de la o persoana alteia. Trebuie formata, oarecum mostenita de la cei langa care ai crescut. Sa inveti sa-ti rezolvi problemele, conflictele, sa stii sa comunici cu cei din jur, sa ai o parere buna, realista despre tine, sa fii intr-o buna relatie cu tine insati, nu poate fi decat bine pentru tine. Dar nu numai pentru tine, ci si pentru cei din jurul tau.

"Pentru ca este corelata cu posibilitatea de a-ti controla sau coordona viata, care este considerata o trasatura specific masculina, putem spune ca increderea in sine dezvolta partea masculina din noi. Ce presupune asta? Ca ne ofera posibilitatea de a ne simti in acest sens egali, aceasta fiind egalitatea autentica a sexelor: in care femeile isi dezvolta in mod personal aspecte ce tin de pesonalitatea masculina - incredere, fermitate, hotarare, decizie, iar barbatii isi pot dezvolta aspecte specifice personalitatii feminine : tandrete, un anumit grad de sensibilitate, empatie, rabdare, intelegere, discretie”

                                                                          Smaranda Grosu - psiholog

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu