DESPRE MINE...

Eu ..... sunt frunza pierduta in vant, sau urmele pasilor singuratici pe nisipul fierbinte al unui tarm pustiu, un vis trist de dragoste, o stea ce straluceste numai pentru tine..........te-am asteptat ......... te mai astept si azi .....te voi astepta mereu ..... pana cand? Daca as putea ti-as oferi intr-o clipa toata dragostea mea, care ca un vulcan abia stapanit asteapta sa se reverse, sta gata sa erupa......... nu stiu cine esti dar inima mea care bate de la o vreme intr-un ritm alert, imi spune ca esti aproape, tot mai aproape gata sa ma elibereze din lanturile singuratatii. Te astept sa rasari intr-o zi pe cerul senin al vietii mele.

marți, 31 ianuarie 2012

FERICIRE FARA MOTIV...


Nu există putere mai mare decat aceea de a fi fericit fără motiv. Nu există învăţătură mai preţioasă decat aceea care să ne conducă la abilitatea de a fi FERICIT mereu,fără motiv. În această stare de fericire îşi au sălaşul multe din virtuţile pe care le-am dori atat pentru noi cat şi pentru toţi ceilalţi care ne înconjoară. Bunătatea, libertatea, compasiunea, generozitatea, dăruirea, înţelepciunea îşi trag seva din starea de FERICIRE fără motiv. Miraculos este faptul că toate cele care se trag din fericire ne pot conduce totodată către izvor! Dar cea mai scurtă cale de a te transforma este să urmăreşti mereu să fii fericit fără motiv şi să nu abandonezi starea aceasta indiferent de ce se întamplă în campul minţii sau pe mari şi munţi de emoţii. FII FERICIT! Eşti FERICIT! Zîmbeşte şi CREZI!

luni, 30 ianuarie 2012

DRAGOSTEA...E OARBA...

Demult, undeva pe pamant, s-au adunat toate calitatile si simturile omenesti.
Cand Plictiseala a cascat pentru a treia oara, Nebunia, nebunatica (ca intotdeauna), a propus : "Hai sa ne jucam de-a v-ati ascunselea!".Intriga si-a ridicat ispitita sprancenele, iar Curiozitatea, neputand sa se retina, a intrebat "V-ati ascunselea? Ce mai este si aceasta? Este oare vreun joc?"...Nebunia a explicat ca isi va acoperi ochii si va numara pana la un milion, in timp ce toti ceilalti se vor ascunde, iar cand numaratoarea va lua sfarsit, primul care va fi gasit ii va lua locul si astfel jocul va continua.
Entuziasmul a luat-o la dans pe Euforie, iar Bucuria a executat intr-atat de multe tumbe, incat chiar si Indoiala s-a lasat convinsa, ba mai mult, chiar si Apatia cea mereu bosumflata si neinteresata...insa nu toti au acceptat sa ia parte la aceasta activitate. Adevarul a preferat sa nu se ascunda "De ce sa ma ascund daca pana la urma tot voi fi descoperit?", Arogantaa considerat acest joc ridicol (ceea ce o deranja cel mai mult era faptul ca nu i-a venit ei aceasta idee), iar Lasitatea a preferat sa nu indrazneasca.
Unu, doi, trei a inceput Nebunia sa numere.
Prima care s-a ascund a fost Lenea, care, ca intotdeauna, s-a culcat in spatele celei mai apropiate pietre. Credinta s-a inaltat spre cer, iar Invidias-a ascund in umbra Triumfului, care, prin propriile sale forte, a ajuns coroana celui mai inalt copac. Generozitatea aproape ca nu reusea sa se ascunda, deoarece fiecare loc pe care il descoperea parea sa fie mai potrivit pentru un prieten de-al ei decat pentru sine. Un lac de cristal-locul ideal pentru Frumusete. Scorbura unui copac-locul perfect pentru Rusine. Rafala unui vant-locul magnific pentru Libertate. In sfarsit s-a ascuns intr-o raza de soare. Egoismul insa si-a gasit un loc convenabil inca de la inceput, insa doar pentru el. Minciuna s-a ascund la fundul oceanului (adevarata Minciuna in realitate s-a ascuns dupa curcubeu), iar Pasiuneasi Dorinta in craterul unui vulcan. Neatentia a uitat pur si simplu unde s-a ascuns...



Cand Nebunia a ajuns la 999.999 , Dragostea nu si-a gasit inca o ascunzatoare pentru ca a fost atat de ocupata...pana cand a observat o tufa de trandafiri si, profund impresionata, s-a ascuns intre flori. "Un milion" a numarat Nebunia si a inceput sa caute.
Prima pe care a gasit-o a fost Lenea, la numai trei pasi. Dupa aceasta,Credinta a fost auzita vorbind cu Dumnezeu despre teologie, iar Pasiuneasi Dorinta au fost vazute facand vulcanul sa vibreze. Intr-o secunda, ea a gasit-o pe Invidie, deci nu a fost greu de dedus unde se ascundea Triumful. Egoismul nici nu a trebuit sa fie cautat, caci a iesit singur la iveala dintr-un cuib de viespi. Mergand atat de mult, i s-a facut sete, si venind inspre lac a descoperit-o pe Frumusete. Cu Indoiala a fost si mai usor, caci aceasta statea cocotata pe un gard, neputand decide unde sa se ascunda. Astfel i-a gasit pe toti: Talentul in tanara iarba, Frica intr-o pestera intunecata, Minciuna in spatele curcubeului (iarasi o minciuna deoarece era de fapt la fundul oceanului), chiar si pe Neatentie care a uitat pur si simplu de joaca. NumaiDragostea nu putea fi gasita. Nebunia a cautat-o in fiecare tufaris, in fiecare raulet,pe piscurile muntilor si, cand era aproape gata sa renunte, a zarit tufa de trandafiri infloriti...cu un tepus, ea a inceput sa indeparteze crengutele ghimpoase, cand deodata a auzit un strigat ascutit...spinii au impus ochii Dragostei. Nebunia nu stia ce sa mai faca pentru a-si cere iertare, a plans, a rugat, a implorat si chiar s-a oferit sa-i fie ajutor si indrumator.
Incepand cu acea zi, Dragostea e oarba si Nebunia o insoteste mereu.

vineri, 27 ianuarie 2012

IN CAUTAREA BARBATULUI PERFECT


Se spune ca barbatu perfect este… brunet, ochi verzi, ten masliniu, inalt, educat, devreme acasa, independent, matur in gandire, glumet si sincer. Si uite asa s-a creat un barbat perfect pentru femei... Exista insa o problema. Unde gasim un astfel de barbat, tras la indigo dupa aceasta lista?
Nu exista perfectiune!!!

Nimeni nu a atins niciodata perfectiunea. O persoana care se considera perfecta este o persoana care este mai putin exigenta cu ea insasi. Defectele fac parte din noi, sunt un bagaj pe care il caram o viata intreaga. Defectele ne definesc, ne dau forma, ne fac sa fim umani, ne eticheteaza, facandu-ne unici. Fara defecte am fi doar niste marionete ale vietii, cu aceleasi idealuri, aceleasi planuri si aceleasi dificultati.
Barbatul perfect... este barbatul pe care o femeie l-a "cules" din marea de oameni, este cel care poate pentru ceilalti nu are nimic special, insa pentru o femeie nu este doar cineva, ci lumea intreaga, universul sau. Barbatul perfect este doar o himera care ii bantuie sufletul si mintea, o naluca fara cadru, fara inceput sau sfarsit, o imagine fara forma, fara aspect si infinit.

Am realizat ca dragostea nu se cauta
“Am incetat sa mai caut dragostea si sa o las pe ea sa ma gaseasca... Si m-a gasit. Iar barbatul nu este perfect si nu va fi niciodata. Iubirea nu cauta perfectiune, ci ea apare cand nici nu te astepti, iti da peste cap toate planurile, iti taie respiratia si iti fura noptile.
Prin iubire cautam de fapt jumatatea, intregirea noastra. Tindem sa vrem ceea ce nu avem in noi insine. Fiecare femeie are printul ei, fiecare cheie are propriul lacat. Exista un barbat perfect pentru fiecare dintre noi. Poate ca nu este asa cum mintea noastra il desena in pauzele dintre ore si nici aptitudinile lui nu se incadreaza in tiparul construit de noi in adolescenta, dar este al nostru si nu il impartim cu nimeni.
Opreste cautarea unui fantasme si imbratiseaza dragostea sub toate formele ei. Nu astepta sa primesti inapoi sau sa ti se inteleaga iubirea. Inceteaza sa mai fii cine erai si transforma-te in persoana in care esti! Iubeste cu inima, intelege cu spiritul, gandeste cu sufletul si nu uita niciodata sa crezi in suflete pereche” 
 (Amelia Ciurica)

Sursa: kudika.ro

joi, 26 ianuarie 2012

CE INSEAMNA SA FII UN BARBAT BUN???


Un barbat bun, o femeie buna... Ce inseamna sa fii un om bun astazi? Sunt teme de gandire pe care rareori ni le dam...
Dar daca ne vom opri putin in loc sa meditam, cu siguranta ne vom mai limpezi mai curand, in aceasta lume atat de turbulenta. Sunt intrebari firesti in momente de schimbari permanente, radicale, cand idei noi isi fac loc, punandu-si amprenta asupra modului nostru de a fi. Vorbim adeseori despre femei, despre identitatea feminine in lumea contempoarana. E timpul sa punem in scena si identitatea masculina. Asadar, ce inseamna sa fii un barbat bun? ASTAZI.

 “Un <<barbat bun>> este o caracterizare cu foarte multe definitii, normal, in functie de personajul feminin de langa acesta. In opinia mea, un <<barbat bun>> este in primul rand acel barbat care respecta femeia in general si in special persoana pe care o are alaturi. Un barbat bun trebuie sa fie orgolios, dar in acelasi timp sa inteleaga. Un barbat bun trebuie sa nu uite ca diplomatia este cea mai buna arma impotriva oricarui capriciu. Un barbat bun trebuie sa-si asume responsabilitati si riscuri, dar sa ocroteasca persoanele dragi din jurul lui. Un barbat bun trebuie sa aiba simtul umorului obligatoriu si nu in ultimul rand sa stie sa spele vase...”(spune Silviu)
“Sa fii un barbat bun inseamana sa nu iti folosesti furia atunci cand esti enervat de o femeie. Inseamana sa nu folosesti in mod repetat cuvinte neadecvate. Inseamana sa tratezi unele aspecte dintr-o perspectiva feminina. Inseaman sa fii sensibil pentru micile afectiuni, care in lumea femeilor conteaza mai mult. Inseamna sa acorzi siguranta”. (spune Tudor)
Ce inseamna sa fii un barbat bun?
 The Good Men Project este un site mele continut mai putin obisnuit. In traducere romaneasca, titlul site-ului ar insemna “Proiectul Barbatilor Buni”. Sunt un grup de barbati americani care pun sub semnul intrebarii portretul clasic al barbatului, in diverse articole. De exemplu, unul dintre subiectele pe care editorialistii de la The Good Men Project le abordeaaza este relatia tata - copii. Sau… empatia pe care o manifesta, sau nu, un barbat in cadrul relatiilor cu ceilalti oameni. De data aceasta ei au inaintat in discutie, mai ferm decat pana acum, intrebarea deja afirmata ce i-a provocat si pe colegii mei: Ce inseamna sa fii un barbat bun?

Ce este unic, in legatura cu bunatatea masculina, in comparatie cu bunatatea umana universala?
 “Misiunea mea fost mereu aceea de a lansa o discutie despre ce inseamna sa fii un tata bun, un sot, un fiu, un muncitor si un barbat. As spune ca a fi un tata bun si un sot bun este cumva diferit fata de a fi o buna mama si sotie. Desigur a fi un bun parinte si un sot bun, are elemente universale, dar intr-o lume in care suntem indopati cu articole de genul <<Sfarsitul barbatului>>, tatii trebuie sa faca fata unei provocari diferite fata de cele carora trebuie sa le faca fata femeile, intr-o lume in care sunt foarte tare influentate de revolutia feminista.
 Astfel, ca soti, fie ca suntem gay sau hetero, rolul nostru de barbati este diferit de cel al femeii, care la randul ei incearca sa is dea seama ce inseamna sa fii o sotie buna, o femeie buna”, scrie Tom Matlack, editorialistul de la site-ul "barbatilor buni" si liderul acestui proiect nascut din necesitatea oamenilor, barbati si femei de a-si redefini identitatea, intr-o lume cu valori noi.
In ceea ce ma priveste, drumul meu in incercarea de a defini si redefini bunatatea, a fost  si o incercare legata de identitatea mea de barbat. Am facut greseli imense caracteristice barbatilor. Si am cautat un sfat, consiliere si inspiratie din partea barbatilor care s-au aflat in situatii similare si astfel am gasit drumul catre o viata mai buna.
In cazul meu a insemnat sa devin cumpatat , fiind implicat in viata copiilor mei cat de mult am putut ca tata divortat, in ciuda legilor de divort nedrepte. In final m-am recasatorit si am invatat cum sa iubesc si sa ma las iubit intr-un mod onest si intim”.

“In mod cert, transformarea mea a avut de-a face cu o transformare de natura umana, dar mi s-a parut important sa gasesc sprijinul in alti barbati, sa invat de la ei, sa accept ideea ca, barbat fiind, nu sunt predestinat unui scenariu de comportamente negative, ca sunt capabil de ceva mult mai bun”…
"Astfel ajungem la aceasta idee de bunatate, ca la un fel de absolut. De prea multe ori, mie mi s-a parut ca, spunand despre un barbat ca este bun, am convenit ca acesta are caracter, integritate, ca intr-un anume fel, el este perfect. Este un mit, caci in general, aceste caracteristici sunt atasate doar barbatilor, nu si femeilor. E ca si cand am vrea sa ii impachetam pe Clint Eastwood, Buddha si Iisus in aceeasi cutiuta.
Nu sunt de acord cu asta. Eu cred in puterea povestii fiecaruia, in puterea barbatilor care ajuta alti barbati, in abilitatea barbatilor de a iesi din cele mai complicate situatii, de a se transforma pe ei insisi dupa ce au facut cele mai grave greseli, devenind oameni diferiti – barbati capabili de onsetitate si succes, acolo unde inainte erau mereu prinsi in capcana neonestitatii, a adictiilor si chiar a violentei”.
"Dar, chiar si cei mai deosebiti dintre noi, oricat de transformati am fi, ramanem tot oameni, muritori, barbati care ne confruntam cu viata de zi cu zi…
Definitia mea personala despre ce inseamna sa fii “un barbat bun” se refera la incercarea de a lua deciziile corecte in viata de zi cu zi. Inseamna sa fiu alaturi de sotia si copiii mei chiar si atunci cand nu imi e foarte usor sa fac asta. Inseamna sa incerc sa ajut pe cineva din generozitate si nu din mandrie, inseamna a afirma cel mai adanc adevar de care sunt capabil.
Si inseamna sa ma iert pe mine insumi atunci cand ratez. Pentru ca inca mai am esecuri. Daca reusesc sa fac mai mult alegerile bune decat pe cele gresite intr-o zi, asta inseamna victorie. Si pot sa dorm linistit. Dar inca mai sunt destule nopti cand nu dorm chiar atat de linistit pe cat mi-as dori…
Sa fii un barbat bun este o aspiratie". E un proiect, nu o destinatie, pentru noi toti, concluzioneaza editorialistul.

Ce parere aveti despre gandurile sale? Cred ca, indiferent daca suntem femei sau barbati, acest exercitiu de constiinta in legatura cu noi insine, este mereu bine-venit si ca astfel ne poate face viata cu mult mai frumoasa...
 Din punct de vedere al femeilor, un barbat bun este acela care o face fericita…
…Este foarte uşor să faci o femeie fericită! Trebuie să-i fii: prieten, partener, iubit, frate, tată, profesor, educator, bucătar, mecanic, instalator, arhitect, stilist, electrician, sexolog, ginecolog, psiholog, psihiatru, terapeut şi amabil, simpatic, sportiv, iubitor, atent, gentleman, inteligent, amuzant, creativ, sensibil, puternic, înţelegător, tolerant, modest, sincer, practic, curajos, recunoscător, vesel, pasional.


miercuri, 25 ianuarie 2012

IUBIRE SAU DEPENDENTA?


Cele mai multe persoane nu concep viaţa fără dragoste. Însă, în multe cupluri, iubirea este confundată cu dependenţa. Iată cum poţi face diferenţa între iubirea sănătoasă şi cea adictivă!
  Relaţia de iubire sănătoasă este uşor de recunoscut, deoarece se caracterizează printr-o stare de armonie între parteneri. Atunci când iubeşti sănătos, nesiguranţa în ceea ce priveşte viitorul relaţiei dispare, ai încredere în tine şi în partener, iar stima de sine este ridicată.
Potrivit psihologilor, în multe relaţii, dragostea de la început se transformă în obişnuinţă şi în dependenţă de celălalt, fie ea afectivă, fie ea financiară, însă partenerii nu conştientizează acest lucru. Dependenţa de partener trebuie depistată la timp şi tratată, deoarece duce la dezechilibre emoţionale.
Iubirea adictivă provine din copilărie...
Iubirea adictivă îşi are rădăcinile în copilărie atunci când, din diverse motive, părinţii nu reuşesc să satisfacă toate nevoile copiilor. Acest lucru duce la acumulare de frustrare, care, în timp, iese la suprafaţă sub forma temerilor şi a panicii.
Nevoia de control, o problemă...
În cazul unei iubiri adictive, unul dintre parteneri va face tot ce îi stă în putinţă să aibă controlul asupra vieţii celuilalt. Potrivit psihologilor, o persoană devine „controlor" atunci când evită să-şi înfrunte propriile temeri şi îndoieli, deoarece consideră că problemele pe care le are nu sunt la fel de stringente precum cele ale partenerului său. 
De asemenea, acesta nu este dispus să împartă puterea de teamă să nu fie dominat şi astfel să cadă el pe planul al doilea. Acest gen de relaţii este uşor de identificat, deoarece unul dintre parteneri vorbeşte în numele amândurora, iar celălalt îi face pe plac fără să se opună. În general, partenerul obedient nu este mulţumit de poziţia sa şi caută să obţină avantaje din jocul de putere al partenerului său. 
Comportamentul partenerilor care domină îşi are originea tot în copilărie, atunci când părinţii aveau o atitudine dominatoare şi nu ţineau cont de părerea copilului. Prin urmare, acesta încerca pe toate căile să le demonstreze părinţilor că părerea lui trebuie luată în seamă. Astfel, în timp, s-a dezvoltat un simţ acut al luptei pentru putere, care îşi va pune amprenta şi asupra vieţii de adult.

Acceptă-ţi partenerul aşa cum este...
Spre deosebire de iubirea adictivă, cea sănătoasă constă în acceptarea celuilalt aşa cum este. Dacă ai tendinţa de a schimba la partenerul tău anumite obiceiuri care nu îţi plac, este bine să te gândeşti de două ori. În primul rând, tendinţa de a-l schimba pe celălalt este deranjantă pentru cel în cauză şi, de aceea, este mai bine să scapi de ea până ce nu este prea târziu. Potrivit psihologilor, cele mai multe tentative de acest gen sunt sortite eşecului.

4 semne că eşti dependent de partener:
1. Încercarea de a-l schimba pe celălalt. Acceptă-ţi şi respectă-ţi partenerul cu bune şi cu rele.
2. Refuzul de dezvoltare personală. Pune-ţi în valoare calităţile şi spune-i partenerului că el îţi poate întregi viaţa.
3. Teama de abandon atunci când eşti departe de partener. Ai încredere în propria persoană şi în partenerul de viaţă.
4. Dificultatea de exprimare a propriei intimităţi. Exprimă liber ceea ce 
doreşti şi nu te teme de reacţia celui de lângă tine.

Conştientizează-ţi adicţia în 7 paşi...
Trecerea de la iubirea adictivă la cea sănătoasă implică şapte etape. Prima şi a două etapă constau în conştientizarea faptului că te afli într-o astfel de relaţie şi în identificarea aspectelor adictive. 
Următoarele două etape vizează luarea deciziei de a te elibera şi examinarea temerilor care te împiedică să iei atitudine. Cea de-a cincea etapă constă în renunţarea la vechile obiceiuri, iar ultimele două în alegerea de a iubi matur şi în dezvoltarea acestei capacităţi.

“Iubirea este sentimentul cel mai înălţător tocmai pentru că ne îndepărtează de dorinţele noastre egoiste şi ne focusează asupra persoanei iubite. Dependenţa însă este canalizată asupra dorinţelor noastre şi asupra protecţiei nesiguranţei noastre. Cu cât suntem mai vulnerabili, cu atât riscăm să confundăm iubirea cu dependenţa şi să căutăm în relaţii să ne rezolvăm propria vulnerabilitate sprijinindu-ne pe celălalt. 
O relaţie de iubire se construieşte, o relaţie de dependenţă îi consumă pe cei doi. Uneori, relaţiile de iubire sunt încărcate la început cu o componentă de dependenţă, mai ales când partenerii sunt foarte
 tineri, însă cei doi se dezvoltă unul alături de celălalt şi lasă iubirea să crească.” (Lena Rustipsiholog, psihoterapeut) 


sursa: adevarul.ro

marți, 24 ianuarie 2012

O EXTRAORDINARA LECTIE DE VIATA...

Un Leopard ucide o maimuţa pentru a o manca..si descopera deodata puiul victimei sale......., este incredibil !
 

IN CAUTAREA SUFLETULUI PERECHE


Cu totii ne dorim marea iubire fiindca suntem claditi in acest sens.
Dragostea este dificila, dragostea se traieste, se exploreaza. Aceasta nu se defineste si nici nu se interpreteaza. Nu ai nevoie de prea multe motive pentru a iubi. Dragostea vine cand nici nu te astepti, apare neinvitata, intra in inima ta fara a bate la usa si nici nu te intreaba daca ai nevoie de ea. Oricat ai incerca, nu poti incatusa dragostea. O relatie adevarata te hraneste, te dezvolta, te face sa simti ca traiesti. 
Se spune ca in viata ai parte de doar trei mari iubiri. Si daca le-ai avut pe toate pana la 20 de ani? Ajungi sa te inchizi intr-o lume a ta, traind in deziluzie? Sentimentele nu au varsta, sex si religie, ci sunt universale. Cupidon asteapta la colt de strada si loveste in cele mai ciudate momente. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa intorci spatele, ci din contra. Ai nevoie de dragoste pentru a exista, pentru a respira, pentru a trai,... pentru a avea un sens in viata.
Sufletul pereche este pretutindeni, trebuie doar sa ne analizam perspectivele, sa renuntam la obsesii si, cel mai important, sa nu uitam sa cautam pana cand nu il gasim.

Suflet pereche esuat?
Trebuie sa intelegi ca sufletul pereche poate fi o broasca raioasa, si nu printul frumos, pe un cal fermecat. Daca exista un singur suflet pereche pentru fiecare persoana, care sunt sansele ca acesta sa traiasca in orasul tau, sa fie in cercul tau de prieteni sau sa traiasca in aceeasi perioada cu tine?
 Suntem oameni si nu traim in lumea basmelor. Sufletul pereche ni-l cream noi dupa dorintele si asteptarile noastre. Acesta se modeleaza stilului de viata pe care il traim, facandu-si loc in rutina si problemele noastre. Trebuie sa invatam sa vedem dincolo de aparente, sa trecem de aspectul fizic pentru a ajunge la continut. Pana la urma, sufletul este cel care conteaza, cel care iubeste si intelege.
Destinul nu lucreaza in ture…
Sufletul pereche iti poate trece prin fata la orice varsta. Iubirea eterna nu este presata de ticaitul ceasului, ci traieste la infinit, hranindu-se doar cu intelegere si romantism. Sufletul pereche iti poate colora viata, te poate transforma intr-o alta persoana, scotand la iveala trasaturi adanc inradacinate in tine, despre care nu aveai habar.

Accepta persoana de langa tine asa cum este si nu incerca sa o schimbi. In dragoste este nevoie de compromisuri si de iertare. Defectele sunt cele care caracterizeaza o persoana, fac parte din ea, ajutand la identificarea acesteia intr-o multime. Nu iti goli sufletul pereche de continut pentru a crea o persoana asemanatoare tie. Aminteste-ti ca opusurile se atrag, interactioneaza cu fericirea, imbratiseaza dragostea si hraneste-te cu iubirea.
Sa fiti iubiti!!!... J

Sursa: kudika.ro

luni, 23 ianuarie 2012

PUTEREA UIMITOATE A IMBRATISARII... IMBRATISEAZA-MA CU DRAG!!!


  Imbratisarea este un medicament universal. Ea vindeca, alina. Imbratisarea reduce tensiunea arteriala si previne atacurile de inima. Imbratisarea ajuta la scaderea cortizolului, hormonului stresului. In timpul imbratisarii se elibereaza oxitocina, hormonul iubirii.


“Milioane si milioane de ani si tot nu mi-ar putea da jumatate din timpul suficient pentru a descrie acea mica clipa de eternitate cand iti pui bratele in jurul meu si eu imi pun bratele in jurul tau.” - Jacques Prevert

Imbratisarea…. un gest mic, banal, facut doar pe jumatate sau din obisnuinta, un gest pe care il luam de cele mai multe ori ca atare… Dar acest gest mic poate face minuni mari pentru fiecare dintre noi. Lasati-va imbratisati cand simtiti nevoia. Acordati o imbratisare daca cel de langa voi are nevoie de ea. Imbratisarea este un medicament universal. Uneori o raza de soare. O consolare... O mangaiere... O speranta... Un gest usor prin care ii amintesti celuilalt ca ii esti alaturi, la bine si la rau...
 Imaginati-va ca doua inimi isi strig mainile cu caldura... Este ceea ce se intampla in timpul unei imbratisari. Distanta dintre oameni si inimi se scurteaza considerabil in timpul unei imbratisari autentice. Suntem cel mai aproape de latura noastra umana. Imbratisati cu sinceritate si din toata inima! Imbratisati fara un motiv anume.
Iata cateva lucruri interesante si sfaturi binevenite despre imbratisare. Ele au fost propuse de Dave Ross in “A Book of Hugs” (Cartea imbratisarilor):
Nu exista imbratisare rea. Exista doar imbratisari bune si imbratisari grozave.
Imbratiseaza pe cineva cel putin o data pe zi. Imbratiseaza de doua ori intr-o zi ploioasa.
Imbratiseaza cu un zambet. A tine ochii inchisi este optional.
‘Cuibareala’ este o imbratisare prelungita.
Imbratisarile de dinainte de culcare alunga visele rele.
Nu imbratisa niciodata maine o persoana pe care ai putea sa o imbratisezi astazi. 
Nu poti da o imbratisare fara sa primesti una inapoi.” Dave Ross ( A Book of Hugs):

De ce sa oferim si sa primim imbratisari? Beneficiile imbratisarii si ale atingerii:



- Imbratisarea reuseste, mai pregnant si mai vizibil decat multe din lucrurile care ne inconjoara, sa ne imbunatateasca starea de spirit si sa scada in schimb nivelul de stres.
- Conform unui studiu efectuat in cadrul Universitatii Carolina de Nord, nivelul cortizolului, un hormon secretat de glandele suprarenale in conditii de stres si tensiune, a scazut semnificativ cand persoanele participante la studiu au fost imbratisate de partenerii lor pentru minim 20 de secunde. Un nivel mare al cortizolului poate determina cresterea tensiunii si a nivelului de zahar din sange.
-Imbratisarea reduce tensiunea arteriala, avand astfel un efect benefic asupra inimii si prevenind instalarea anumitor boli ale inimii. Studii recente au demonstrat ca in timpul imbratisarii are loc o eliberare semnificativa de oxitocina, hormonul atasamentului si al iubirii, cel care determina sentimentul de afectiune si de apropiere fata de cineva. Tot oxitocina joaca un rol esential in relatia dintre mama si copil, creand legatura unica dintre cei doi.
-Imbratisarea are un efect calmant, avand rolul de a regla bataile inimii. Conform unui alt studiu, frecventa cardiaca a celor care se imbratiseaza se reduce cu 5-10 batai pe minut. Un alt studiu efectuat in 2000 arata ca bebelusii care au fost imbratisati in timp ce li se efectuau anumite teste la sange au plans mai putin si au avut un ritm al inimii mai regulat decat cei care nu au fost imbratisati.
- Obiceiul de a imbratisa o persoana si de a-i freca usor spatele faciliteaza circulatia sangelui catre organele vitale, contribuind astfel la prevenirea atacurilor de inima.
-Imbratisarea are un efect stimulant pozitiv si asupra sistemului nervos, fiind folosit de multe ori ca si tehnica terapeutica de catre multi psihologi.
-In timpul imbratisarii, se elibereaza in mod natural si alte substante chimice benefice, dopamina fiind una dintre ele. Dopamina este o substanta secretata de creier, responsabila de starea de bine si de buna dispozitie a unei persoane.

IMBRATISAREA...


... ne face sa ne simtim bine
... risipeste sentimentul de singuratate
... ne ajuta sa ne depasim fricile
... ne ajuta sa ne construim stima de sine
... favorizeaza altruismul
... controleaza apetitul
... scade tensiunea arteriala
... ne ajuta sa luptam impotriva insomniei
... ne confirma existenta noastra fizica 

... scade riscul aparitiei bolilor de inima
... ajuta la scaderea nivelului de cortizol, mai ales in cazul femeilor 
... regleaza productia de hemoglobina
... ofera o alternativa sanatoasa si sigura la alcool si droguri
... transmite sentimentul de ‘a apartine’
... efectele imbratisarii au loc chiar si atunci cand imbratisarea inceteaza. Imbunatatirile fizice si   emotionale pe care imbratisarea le aduce organismului dureaza mai mult decat imbratisarea in sine
...ajuta la eliberarea durerii fizice
... imbratisarea vindeca

Imbratisarea, acest schimb minunat de afectiune, caldura si sprijin, nu este specific doar fiintei umane. Gesturi similare au fost observate si la alte specii de animale. Insa alte animale precum cainii, afirma Patricia McConnell (vezi Wikipedia), etolog si profesor doctor in zoologie la Universitatea din Wisconsin-Madison, au tendinta de a se bucura mai putin decat oamenii sau alte primate de placerea pe care o ofera o imbratisare. Cainii, spre exemplu, interpreteaza asezarea unei labute peste alt caine drept semn de dominanta si nu ii acorda aceeasi semnificatie de protectie, afectiune si sprijin.


Va invitam sa urmariti si urmatorul videoclip al campaniei Free Hugs Campaign, o miscare sociala ce aduce in prim plan indivizi care ofera imbratisari necunoscutilor in locuri publice. Este un videoclip emotionant si incarcat de sensibilitate, care ne aminteste ca o simpla imbratisare poate face din aceasta lume un loc mai bun:



“Avem nevoie de patru imbratisari pe zi pentru supravietuire. Avem nevoie de opt imbratisari pe zi pentru intretinere. Avem nevoie de 12 imbratisari pe zi pentru crestere.” - Virginia Stir, un cunoscut psiholog american.
Va imbratisez cu drag !!!


O FEMEIE ADEVARATA TREBUIE SA STIE...

… că este mai bine să ți se pară scurtă viața pentru toate planurile de viitor pe care le ai decât să-ți petreci viața așteptând zile mai bune…că trebuie să rămâi grațioasă în orice situație și nu să faci apel la țipete si cuvinte urate – ca mai apoi să te numești ‘doamnă’…că frumusețea începe cu igiena, continuă cu ceea ce este natural la tine și se sfârșește iremediabil cu plasticul; silicoanele nu te fac mai femeie decât restul femeilor…că machiajul strident ar trebui folosit doar de clowni…că eleganța și stilul nu se cumpăra…că înainte să ieși din casă trebuie să te uiți în oglindă…că răutatea și invidia îți ridează nu numai fața, ci și sufletul…că bărbatul de lângă tine este zeul suprem al vieții tale dar că și reciproca este valabilă; că îi vei oferi totul nu pentru că îți oferă și el totul, ci pentru că merită; și viceversa…că EL va încerca să te facă fericită și dacă nu va reuși va pleca…că se poate iubi din tot sufletul mai mult decât o singură dată în viață și mai mult decât o persoană…că trebuie să îți asculți inima, și nu rațiunea, dacă vrei să fii fericita… că tot ce are un început are și un sfârșit; e ciclul natural al vieții…că nu este nimic mai apetisant decât un trup gol sub același cearșaf…că cei șapte ani de acasă sunt cea mai importantă școală din cursul vieții…că o ținută impecabilă valorează mai mult decât un CV…că iubirea nu este un târg – te iubesc că mă iubești, ci o certitudine – te iubesc fiindcă te iubesc!…că iubitul ideal vine când nu il cauți (cu disperare). Când il cauți exagerezi, pierzi strada, ajungi în inimi și paturi care te duc și mai departe de EL…că îți găsești calea în viață atunci când te găsești pe tine însăți…că te găsești pe tine însăți când încetezi să te mai raportezi la alții/altele…că trebuie să ai un cod (de principii), al tău; ceva ce nu incalci niciodata. Lucruri care nu sunt negociabile, aspecte care te definesc ca om…că trebuie să știi când să vorbești și când să asculți…că mereu vor exista obstacole și că ele te ajută să crești…că trebuie să fii mai multe femei într-una singură: doamna. târfa. regina. cerșetoarea. geniul. ingenua. feminina. luptătoarea. înțeleapta. nesăbuita. oratoarea. muta. gheișa. soția. copila. bunica…că numai o femeie adevărată poate fi toate cele de mai sus la un loc, într-un templu de energie dătătoare de viața, iar un bărbat adevărat este cel ce vede toate acestea în femeia lui, chiar și când ea nu le arată….(si stie sa le scoata , ca un magician, la suprafata, ajutand femeia sa se descopere pe ea insasi. Astfel ea ii va revela, prin rasul ei multicolor, in pasi de dans, secretele intregului Univers.)


sarsa: zborul-spre-acasa.blogspot.com

duminică, 22 ianuarie 2012

VIRUSII MINTII, PUTEREA EXTRAORDINARA CARE NE CONTROLEAZA MINTEA


Memetica este o stiinta foarte noua care a fost introdusa in anul 1976, de catre omul de stiinta Richard Dawkins, si se refera la modul cum informatiile culturale transmise din generatie in generatie ne afecteaza vietile, uneori abatandu-ne de la calea adevarata a vietii noastre, de la scopul nostru real si motivul pentru care existam...
Potrivit Wikipedia, termenul de „mema”, introdus in anul 1976 de catre Richard Dawkins, se refera la o unitate de informatie culturala, capabila de a se propaga de la o minte la alta. Dupa Dawkins, memele pot fi fragmente de idei, limbaje, melodii, linii ale modei, abilitati, valori morale si estetice sau orice altceva. Mema se autopropaga ca o unitate de informatie culturala, si se comporta sub multe aspecte asemenea unei gene (unitate de informatie genetica). Intelegem astfel ca mema este un mesaj cultural care este transmis din generatie in generatie, care are puterea de a  ne cuceri mintile. In sine, asta e un lucru bun. Memele vorbesc despre capacitatea noastra de a transmite si altora idei, asemeni unor virusuri care actioneaza incredibil de subtil. Cu toate acestea, faptul ca mai apoi credem fara sa punem sub semnul intrebarii tot felul de mesaje, ne face sa fim vulnerabili si sa pierdem controlul asupra propriei noastre vieti. Sa cunoastem efectul virusilor mintii asupra noastra ne face sa fim constienti si ne ajuta sa ne descoperim adevaratul sens.

Ce sunt virusii mintii?


Desi poate fi o provocare pentru modul nostru de a intelege lumea si pe noi insine, sa aflam ce impact au memele asupra mintii noastre, poate fi important.
Despre memetica a scris mai pe larg Richard Brodie, in cartea sa devenita best-seller , „Virusul mintii”. Memetica deconstruieste ADN-ul societatii umane. Daca bombele atomice ne afecteaza tuturor vietile, virusii mintii ne afecteaza vietile in moduri mult mai personale si mai acute... Virusii mintii afecteaza guvernele, sistemul educational, orasele, ducand la cele mai grave probleme sociale, sustine acesta. Richard Broadie penduleaza intre stiinta si etica si analizeaza evenimentele petrecute, avansand aceasta teorie a memelor. Putem intelege astfel cum a fost posibil ca ideile nebunesti ale lui Hitler sa aiba atat de mult succes, in timpul Celui De-al Doilea Razboi Mondial, de exemplu. Viziunea patologica a acestui om s-a transformat in meme care au fost preluate, fara urma de discernamant de catre mare parte din populatia Europei.
Intr-un articol pentru cunoscutul site de stiinta si spiritualitate Heal Your Life (Vindeca-ti viata), Broadie face o buna introducere in acesta stiinta care se numeste memetica.
Tot ceea ce faci si nu este instinctual, este rezultatul programarii. Esti programat/a de meme. Daca ai fost la facultate, ai facut acest lucru ca sa fii educat/a, ca sa fii programat/a cu un set de meme care iti asigura „succesul in viata”. Faptul ca ai fost la facultate te-a inzestrat cu anumite idei si comportamente pe care nu le-ai fi avut daca te ghidai doar dupa instinct.
Majoritatea memelor cu care sunt oamenii programati sunt acumulate fara o intentie constienta; te infecteaza si iata-te, iti traiesti astfel viata "programat". Alte exemple de meme:

• Educatia religioasa* sau ateista;
• Exemplul parintilor tai cu privire la modul cum functioneaza o relatie, sau nu functioneaza;
• Show-urile de televiziune si reclamele pe care le urmaresti; etc.
 
Memele actioneaza pentru a te programa intr-un anume fel... Noi trebuie sa fim constienti de existenta acestui fenomen, analizand cu discernamant ceea ce ni se potriveste si ce nu.

Nivelul 3 al Constiintei


Tot Richard Brodie ne ajuta sa intelegem cum ne putem debarasa de aceste milioane de meme existente in cadrul societatii de mii de ani, care se afla in mintea noastra, lasandu-ne impresia ca ne traim viata corect si cu sens.
Atunci cand ne nastem, mintea noastra este curtata de meme, adica rezultatul a mii de ani de copiere a lor de catre minti proaspete, spune Brodie.  Acesta este Nivelul 1. Curand, mintile noastre se umplu de meme si in final vom dezvolta o harta a vietii care va face sens de cele mai multe ori. Vom vorbi un limbaj despre care vom avea impresia ca exprima tot ceea ce vrem sa spunem. Folosim concepte geometrice si fizice ce vom avea impresia ca explica tot ceea ce intalnim in jur. Auzim si stim mituri si povesti despre care credem ca explica toate necazurile sau suferintele noastre. Acesta este Nivelul 2 – aceasta harta a vietii care arata asa, datorita memelor pe care mintile noastre le-au inmagazinat de mii de ani, mereu incercand sa se multiplice. Sunt mesaje transmise din generatie in generatie pe care ni le insusim fara sa le punem sub semnul intrebarii.
"Dar fiecare dintre noi are un scop aici. Atunci cand memele sunt tacute, este posibil sa simtim cand suntem pe calea scopului nostru sau nu. In momentul in care realizam ca exista milioane de meme care dau o batalie in mintea noastra, se iveste posibilitatea sa influentam rezultatul acelei batalii. Daca nu realizam acest lucru, nu exista nicio posibilitate", spune Brodie. Aceasta batalie poate fi influentata in trei moduri: 1. Constientizand existenta acestor meme; 2. Detasandu-ne de meme. 3. Clarificandu-ne scopul in viata. Cand facem acesti pasi, putem sa incepem sa selectam memele constient. Selectam memele care ne tin pe drumul scopului nostru, pe drumul chemarii noastre. Acesta este Nivelul 3.

Detasarea de meme


Cand vorbim despre scopul nostru in viata, nu vorbim despre un tel. Acest scop nu iti da sentimente de vinovatie, rusine sau razbunare. Aceste sentimente sunt folosite de catre meme ca sa puna stapanire pe viata ta. Alegand constient memele, putem sa eliminam controlul pe care il au ele asupra acestor emotii. Sa iti urmezi chemarea ta, te face sa te simti implinit/a, satisfacut/a, fericit/a si puternic/a.
 
Si trebuie sa fim constienti ca scopul nostru nu este desprins de ceilalti oameni. "Ori de cate ori vorbim, scriem, cream... imprastiem meme. Ca sa ne indeplinim scopul trebuie sa fim pe deplin constienti de ce fel de meme imprastiem.
Viata noastra este compusa din conversatii, care la randul lor sunt compuse din meme. La primul nivel nu suntem constienti de acest fapt. La nivelul 2 vedem lumea ca pe ceva solid, usor de inteles cu care putem sa interactionam. La nivelul 3 insa, vedem lumea ca pe o panza de pictura, un instrument cu care ne putem juca sau ca pe un bloc de marmura pe care il putem sculpta, pentru a ne indeplini scopurile. Iar daca alegem sa facem bine, binele se va intoarce la noi, in moduri neasteptate. Daca alegem raul, acesta se va intoarce la noi. In orice caz, acesta este mersul lumii", spune Brodie.
La nivelul 3 de constiinta avem viziunea a ceea ce vrem sa cream. La acest nivel ne alegem modelele. Uneori, un anumit model pe care il alegem, poate parea nebunesc pentru ceilalti. Dar nu conteaza. Oamenii care au avut viziunea bunavointei, au parut nebuni in timpuri de neincredere si lipsuri. Dar la nivelul trei intelegem ca Universul nu este labirint pe care sa il strabatem ci un copil care asteapta sa se nasca. Atunci cand ii oferim dragoste, claritate si oportunitati, crestem un adult vesel, recunoscator si plin de succes. Aceasta este oportunitatea pe care o avem, pentru a ne administra micuta carare pe care o strabatem in timp...
Speram ca aceasta noua mema, acest nou mesaj cultural pe care l-am preluat de la Richard Broodie, sa se se propage si sa va ajute in viata... Daca doriti…

Richard Brodie este una din autoritatile mondiale in domeniul memeticii – studiul aspectelor autoreplicante ale culturii. Este creator al programului Microsoft Word si asistent tehnic personal al lui Bill Gates.
 *despre memele existenete in religei, Brodie noteaza, conform unei cronici facute cartii sale ca, in ciuda faptului ca religia a fost si este folosita ca o putere culturala, totusi mesajele religioase sunt foarte folositoare fiindca ele le dau un scop vietilor dezgolite de sens.
 Cartea "Virus of The Mind" este disponibila pentru lectura online pe site-ul www.scribd.com